poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem


Składniki:
2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
700g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
100g ryżu

Sposób przygotowania:
  • Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i smażymy na oliwie, do momentu aż zredukuje się płyn.
  • W dużym garnku o grubym dnie smażymy mięso mielone. Jeśli jest chude dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut.
  • Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii. 
 
  •  

4 komentarze:

  1. Pychota, a u mnie dzisiaj na blogu gazpacho. Zapraszam do odwiedzenia: http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pomidorowa z ryżem - moja ulubiona wersja. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że zdecydowałaś się dodać wpis do akcji. Zapraszam do dalszego kombinowania z psiankowatymi :)

    OdpowiedzUsuń