Bezglutenowe muffiny z borówkami

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne.

 Składniki suche:
2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär )
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
Składniki mokre:
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
170 ml mleka
6 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
borówki lub inne owoce sezonowe

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale :)
    Ja mam w rodzinie osobę uczuloną i na gluten, i na laktozę - przygotowanie dla niej czegoś słodkiego to duże wyzwanie za każdym razem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem coś o tym. Mam w rodzinie osobę chorą na celiakię. Wypieki z mąki bezglutenowej to duże wyzwanie. Nie mam w tym dużego doświadczenia, ale czasami eksperymentuję.

      Usuń
  3. apetycznie wyglądają :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły super apetyczne i bardzo puszyste! Polecam ten przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty