wtorek, 21 października 2014

Dyniowe curry z krewetkami

 Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną!



Składniki:
1 duża dynia (do podania curry)
1 dynia Hokkaido
4 szalotki
4 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 papryczki chilli
3 łyżki oliwy
400 g obranych krewetek
1 łyżka żółtej pasty curry
1 opakowanie serka kremowego Apetina India
500 ml bulionu
sól
1 szklanka ryżu basmati  
natka pietruszki

Przygotowanie:
Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. 
Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako dodatek do curry. Gotowe curry przekładamy do upieczonej dyni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.



Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz