czwartek, 16 października 2014

Tarta z łososiem i kurkami

Składniki:
Ciasto na tartę:
150 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
300 g filetu z łososia
200 g kurek
1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami
1 cebula
2 ząbki czosnku
pietruszka 
bazylia
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
3 jajka
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut.
Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut.



Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentuje .....
    Bardzo apetyczna i kusząca ta tarta ..
    Zostawiam piąteczkę ....)

    OdpowiedzUsuń