piątek, 3 października 2014

Szarlotka z solonym karmelem

Dedykuję ten przepis wszystkim, którzy od mojego powrotu ze Stanów pytali kiedy pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. 

Składniki:
Kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Solony karmel:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
150 g masła
150 g śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wypełnienie jabłkowe:
3 cytryny
6-7 dużych jabłek
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
1/4 łyżeczki płatków soli morskiej
cukier perlisty
1 roztrzepane jajko


Przygotowanie:
Solony karmel: W rondelku mieszamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu, aż mieszanina uzyska głęboko złoty kolor, prawie miedziany. Zdejmujemy z ognia i natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2  części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 
1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić.
Wypełnienie: Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy je ostrym nożem lub przy pomocy mandoliny lub krajalnicy. Moczymy plasterki jabłek w soku z cytryny. Odstawiamy żeby puściły sok, na 20-30 minut.
Do małej miseczki dajemy cukier, cynamon, ziele angielskie, gałkę, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Pozbywamy się nadmiaru płynów z przygotowanych jabłek i mieszamy je dokładnie z mieszanką przypraw.
*"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista.
Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. 





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam solony karmel! Ale z szarlotką? Ekstra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam jeszcze okazji spróbować czegoś podobnego, dlatego jestem bardzo ciekawa
    starabizneswoman

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka z karmelem pierwsze słyszę, ale po zdjęciu widać, że to musi być coś dobrego. Swoją drogą tak z innej beczki jeśli chodzi o pierogi to wiadomo, że podaje się je zazwyczaj ze śmietaną lub tłuszczem i skwareczkami. Ja kiedyś byłam w Lublinie w barze i tam podawali pierogi z sałatką. Dlatego jużmnie nic nie zdziwi, ponieważ co człowiek to gust, a jeśli chodzi o wspomnianą szarlotkę to uwielbiam z jabłkami jest po prostu rewelacyjna i kto nie próbował jeszcze to naprawdę warto to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka z karmelem pierwsze słyszę, ale po zdjęciu widać, że to musi być coś dobrego. Swoją drogą tak z innej beczki jeśli chodzi o pierogi to wiadomo, że podaje się je zazwyczaj ze śmietaną lub tłuszczem i skwareczkami. Ja kiedyś byłam w Lublinie w barze i tam podawali pierogi z sałatką. Dlatego jużmnie nic nie zdziwi, ponieważ co człowiek to gust, a jeśli chodzi o wspomnianą szarlotkę to uwielbiam z jabłkami jest po prostu rewelacyjna i kto nie próbował jeszcze to naprawdę warto to zrobić.

      Usuń
  4. Bardzo smacznie to wygląda! Jakoś nigdy nie kusiły ani nie przekonywały mnie amerykańskie smakowitości. No ale szarlotka... Kusi, oj kusi :) I bardzo ciekawy jest ten solony karmel, chętnie spróbuję. Zwykły karmel nie bardzo mi smakuje. No ale może okaże się, że taka wersja jest dla mnie idealna. :)

    OdpowiedzUsuń