wtorek, 7 października 2014

Maccheroni z dynią


Składniki:
200 g makaronu Maccheroni
1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni
1 szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki bulionu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz
Do podania:
prażone pestki dyni
tarty parmezan
listki świeżej szałwii


Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ale to bardzo ciekawie i smakowicie. Będę musiał pomyśleć o takim daniu nie długo. Nie jestem może jakimś zaawansowanym ekspertem w kuchni ale sądzę, że dam sobie rady. Co prawda nigdy nie jadłem dyni i może wydawać się to śmieszne ale skoro wszyscy tak sobie chwalą to musi być przecież dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością dasz sobie radę. Musisz tylko pamiętać, że dynia potrzebuje dużo przypraw, bo sama w smaku jest mdła. Jeśli nigdy nie jadłeś i nie gotowałeś dyni zacznij od zupy. Zawsze jest super.

      Usuń
  2. Uwielbiam makaron w każdej postaci. Twoja wersja wygląda niezwykle smacznie ale i ciekawie. Nie znam smaku dyni ale z pewnoscią już wkrótce postaram się przygotować to danie mimo iż moje umiejętności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie nie może się nie udać. A z dynią warto się zaprzyjaźnić, bo daje ogromne możliwości. Powodzenia w kulinarnych eksperymentach. Pozdrawiam.

      Usuń