czwartek, 23 października 2014

Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym



























Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa QAFP
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Farsz:
garść łuskanych orzechów włoskich
1 świeża figa
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka roztopionego masła
Sos:
1 szalotka
4 suszone figi
200 ml porto
200 ml bulionu
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 szklanka kaszy jaglanej
garść młodych listków szpinaku
1 łyżka masła


Przygotowanie:
Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem.
Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Sos: Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone suszone figi i wlewamy porto. Gdy alkohol się zredukuje podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę.
Kasza:Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy.

Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym.






1 komentarz:

  1. wyglądają przepysznie! mimo, iż nadzienie nie do końca do mnie przemawia, to chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń