czwartek, 30 października 2014

Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Mąka owsiana jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ułatwia trawienie i jest pomocna w walce z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu i osteoporozą. Jest bogata w wapń, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:) 

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
350 g mąki owsianej
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
40 g drożdży
220 ml mleka
100 g cukru
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
80 g rodzynek
250 ml mleka
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.
Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20  minut (każdą blaszkę osobno).
Cukier puder rozcieramy z  łyżką gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu drożdżówki możemy polukrować.





2 komentarze:

  1. wyglądają super :) chyba czas na podjęcie próby wykonania takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne ślimaczki! Musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń