poniedziałek, 14 września 2015

Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem

Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast jakie piekłam. Nie potrzeba miksera, a nawet szklanki! Składniki odmierzamy kubeczkiem od jogurtu. Wychodzi bardzo delikatne i wilgotne. Pachnące jabłkami i cynamonem będzie idealne na długie, jesienne wieczory, z kubkiem gorącej herbaty lub mleka, jak kto woli.... Ja wybieram herbatę, kanapę i ciepły kocyk;)




Składniki:
1 mały kubek* jogurtu naturalnego (180 g)
3 kubki mąki
1 kubek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubek oleju rzepakowego
4 średniej wielkości jabłka
1 łyżeczka cynamonu

*Kubek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzania reszty składników,
**Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać! Składniki mieszamy tylko przy użyciu łyżki.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25x21 cm lub okrągłej o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy w poprzek. Jabłka wciskamy w surowe ciasto nacięciami do góry, a wierzch ciasta posypujemy delikatnie cynamonem i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.




2 komentarze: