środa, 16 września 2015

Panna cotta

Aksamitna, kremowa konsystencja i delikatny, waniliowy smak, czyli panna cotta w klasycznej wersji. Jest obok tiramisu jednym z najbardziej znanych i lubianych włoskich deserów, a największą zaletą tego deseru jest jego prostota. Banalny w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje chyba każdemu.


Składniki na 4 porcje:
100 ml  mleka
400 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Do 1/4 szklanki gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.

Do garnuszka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i wyskrobane ziarenka wanilii. Wkładamy też opróżnioną z ziarenek laskę wanilii. Podgrzewamy, mieszamy od czasu do czasu do rozpuszczenia się cukru. Gdy płyn zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika, wyjmujemy laskę wanilii.  Dodajemy ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy 4 foremki o pojemności 125 ml lub filiżanki, przelewamy do nich panna cottę. Przykrywamy folią spożywczą. Schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.

By wyjąć deser z foremek/filiżanek zanurzamy je przez kilka sekund w gorącej wodzie po czym obracamy do góry dnem. Podajemy ze świeżymi owocami i sosem owocowym.

Smacznego:)






3 komentarze:

  1. wygląda bardzo delikatnie, uwielbiam ten deser :) szczególnie w towarzystwie truskawek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Truskawki zawsze!

    OdpowiedzUsuń