piątek, 25 września 2015

Hummus z dynią

Rozhulał się już sezon dyniowy, więc czas aby zaproponować  Wam jesienny hummus z pieczoną dynią. Na kromce świeżego razowego chleba (przepis), ze szczyptą wędzonej papryki i natką pietruszki gwarantuje kulinarny odlot! Wspaniale smakuje też jako dip do świeżych warzyw. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!


Składniki:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki tahiny
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1 szklanka puree z pieczonej dyni (przepis)
1/4 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:
szczypta wędzonej papryki
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Namoczoną na noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy (bez soli) na średnim ogniu przez około 60 minut. Po ugotowaniu ziarenka ciecierzycy powinny być miękkie i dać się rozgnieść w palcach.

Ugotowaną ciecierzycę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, dodajemy tahinę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem ucieramy blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.

Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy, na koniec dodajemy stopniowo zimną wodę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Hummus podajemy z pieczywem, posypany wędzoną papryką i natką pietruszki, delikatnie skropiony oliwą. 




2 komentarze:

  1. uwielbiam hummus, ale osobiście nie pasują mi takie wariacje. Kiedyś zrobiłam jakiś hummus taki dziwny, a później się rozchorowałam. Nie wiem, dlaczego, ale nie będę więcej ryzykować :)

    OdpowiedzUsuń