środa, 30 września 2015

Sernik waniliowy z musem jagodowym

Sernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu kuchni fusion, łączącej to co z tradycji najlepsze z niebanalnym dodatkiem i ciekawą formą. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzy fantazji. Jeszcze do niedawna uważałam, że z wypiekami sobie nie radzę. Mój pierwszy sernik powstał zaledwie kilka miesięcy temu, ale utwierdził mnie w przekonaniu, że warto próbować. Od tego czasu na blogu pojawiło się kilka serników i trudno mi się zdecydować który jest moim ulubionym. Chyba wszystkie. Dziś proponuję Wam sernik waniliowy z jagodami, długo pieczony, bo aż 3 godziny. Koniecznie nastawcie timer gdy wstawicie go do piekarnika, bo możecie o nim zapomnieć, szczególnie gdy w międzyczasie oglądacie dobry film.... Łatwo wtedy o kuchenną katastrofę;)



Składniki:
Spód:
100 g herbatników maślanych
100 g biszkoptów
60 g roztopionego masła

Masa serowa:
400 g twarogu potrójnie mielonego
500 g serka mascarpone
300 g cukru
3 jajka
100 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus jagodowy:
100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Przygotowujemy mus jagodowy. W garnuszku miksujemy jagody z łyżeczką cukru. Jeśli mus jest bardzo rzadki, gotujemy go na średnim ogniu kilka minut, aż wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier poza obręcz formy. Boki formy smarujemy masłem.

Miksujemy składniki na spód, powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową mieszanką wykładamy dno i boki formy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 5 minut, wyciągamy i studzimy.

W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, ziarenka wyskrobane z wanilii i śmietanę. Miksujemy, wbijamy po jednym jajku, ale uwaga! miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, bo wtedy mocno wyrośnie, a następnie opadnie, pękając przy okazji.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Łyżeczką nakładamy na powierzchnię sernika kleksy z musu jagodowego, cienkim patyczkiem kreślimy na powierzchni esy-floresy:)

Na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Sernik wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 100 st. C i pieczemy sernik około 3 godzin, aż powierzchnia sernika na środku będzie ścięta. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin. A potem życzę Wam smacznego!





2 komentarze: