poniedziałek, 28 września 2015

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek?
To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu.


Składniki:
Klopsiki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
czarny pieprz

Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki masła
700 g passaty pomidorowej
szczypta cukru
sól 
pieprz

Dodatkowo:
tarty parmezan
listki bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy do lodówki.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, po czym szklimy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy łyżeczkę oregano. Dodajemy passatę pomidorową i około 1 szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony, jednak te tradycyjne i znane mi przepisy powoli nudzą sie wszystkim domownikom. Ten przepis jest idealny, żeby zacząć kombinowanie makaronowe w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny blog. Super przepis. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń