Gravlax, w marynacie z burakiem
Gravlax to tradycyjne dla kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi przyprawami i dodatkami, jak na przykład z burakiem. Na blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów- klik. Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole?
500 g świeżego filetu z łososia ze skórą
150 g gruboziarnistej soli morskiej
40 g brązowego cukru
1 duży burak, starty na tarce
Sos:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
koperek
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filet układamy na półmisku skórą do dołu. Na łososiu układamy kolejno: warstwę gruboziarnistej soli (musimy przykryć solą całą rybę), cukier i startego buraka. Dłonią dociskamy warstwy i całość zawijamy w folię spożywczą. Na wierzchu układamy obciążenie, np grubą deskę lub ciężkie naczynie, smaki wtedy lepiej się przegryzą.
Wkładamy do lodówki na 2 dni.
Po 48 godzinach marynowania rozwijamy łososia z folii, zdejmujemy całą marynatę. Papierowym ręcznikiem czyścimy rybę z resztek soli. Kroimy ostrym nożem w plasterki.
Z podanych składników przygotowujemy sos.
Gravlax jest pyszny solo, ale można też podać go z sosem, koperkiem, pestkami granatu. Polecam na kromce świeżego chleba.
Wkładamy do lodówki na 2 dni.
Po 48 godzinach marynowania rozwijamy łososia z folii, zdejmujemy całą marynatę. Papierowym ręcznikiem czyścimy rybę z resztek soli. Kroimy ostrym nożem w plasterki.
Z podanych składników przygotowujemy sos.
Gravlax jest pyszny solo, ale można też podać go z sosem, koperkiem, pestkami granatu. Polecam na kromce świeżego chleba.
Jadlem u zrodla,,,,mozecie mi pozazdroscic ,pychotka.Pozdr
OdpowiedzUsuń