poniedziałek, 7 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki

Wielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników.
Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka.



Składniki:
160 g masła
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru brązowego
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy korzennej (przepis)
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto, można to zrobić mikserem. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało.

Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli chcecie zawiesić pierniki na choince musicie jeszcze przed pieczeniem zrobić w nich dziurki (np słomką do napojów).

Pierniki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.







3 komentarze: