wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie korzenne




Składniki:
500 g filetów śledziowych ze słonej zalewy
1,5 szklanki oleju
8 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 laski kory cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
4 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
3 liście laurowe
1 łyżka miodu
skórka otarta z cytryny
sik z cytryny
3 cebule, pokrojone w piórka
Przygotowanie:
Filety śledziowe płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.





1 komentarz:

  1. KOchana,nie mozemy sie doczekac...KOrzyni w/g Raczki to ulubiona przyprawa slazakow (mino ze nas oficjalnienie ma).Pozdrowienia dla slaskich Szczecinian

    OdpowiedzUsuń