wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną



Składniki:
500 g śledzi ze słonej zalewy
4 cebule
100 g żurawiny suszonej
2/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki.
Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i żurawinę. Mieszamy, chwilę dusimy, studzimy. Śledzie i marynatę układamy warstwami w słoiku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.



3 komentarze:

  1. Ssanie w zoladku odczuwam....Niy moglibyscie jeszcze dzisiaj wyjechac????Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Niy mglibyscie jeszcze dzisiaj wyjechac??ß pozdrawiamy z ssaniem w zoladku...HZ

    OdpowiedzUsuń