poniedziałek, 14 grudnia 2015

Sernik na piernikowym spodzie

Święta zbliżają się  wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu robić z resztą grudnia? To dobry moment aby na spokojnie zaplanować świąteczne menu. Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi?


Składniki:
Spód:
250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
280 g cukru pudru
5 jajek
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Polewa:
150 ml jogurtu greckiego
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Spód: Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy do torebki i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy przestudzone masło, przyprawę do piernika, mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy masłem. Spód tortownicy wylepiamy pokruszonymi ciasteczkami. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 jajku i budyń.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i wlewamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy sernik około 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia.
Polewa: Przygotowujemy polewę- mieszamy wszystkie składniki. Polewamy nią sernik i dopiekamy sernik kolejne 15 minut. Po czym studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.





Dobrze wypieczone święta

5 komentarzy:

  1. Sernikowi nigdy nie odmówię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy konieczne jest wystudzenie sernika zanim polejemy go polewą? Czy mogę wlać polewę np. 15 min przed końcem pieczenia, ew. je nieco wydłużając?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed posmarowaniem sernika polewą, jego powierzchnia powinna być ścięta, dlatego smaruję po przestudzeniu i dopiekam.

      Usuń