poniedziałek, 15 lutego 2016

Pikantna zupa z soczewicą, mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Zachwycające połączenie pożywnej soczewicy, delikatnego mięsa, egzotycznego mleczka kokosowego i ostrych dodatków. Czy trzeba Was przekonywać, że warto jeść zupy i to nie tylko zimą, ale o każdej porze roku? Zupy są proste i szybkie w gotowaniu, a ich przygotowanie rozwija kulinarną fantazję. Można je jadać nie tylko na obiad. Mogą być znakomitym początkiem dnia, świetnie nadają się na śniadanie i mogą być także lekkostrawną kolacją. Przygotowaną dzień wcześniej zupę można w termosie zabrać do pracy- to prosty i zdrowy sposób na lunch. Jedzenie zup jest pierwszym krokiem do wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych- odpowiednio przygotowane dostarczają nam wszystkiego co trzeba (białka, tłuszczy, węglowodanów). Są lekkostrawne, często niskokaloryczne, a do tego sycące. Doskonale rozgrzewają i zapobiegają infekcjom, nawadniają organizm. Są dobrym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać, że warto gotować i jeść zupy?



Składniki:
pierś z kurczaka
1 porcja włoszczyzny
4 liście laurowe
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka świeżo tartego imbiru
100 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
listki świeżej mięty
sok z limonki
4 łyżki jogurtu greckiego
sos sojowy
Przygotowanie:
Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe.

Cebulę i czosnek szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy kurkumę, kolendrę, pieprz kajeński i całość chwilę smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki.




4 komentarze:

  1. danie dwa w jednym, super wygląda i musi super smakować! ja jednak zrezygnuję z dodatku papryczki, bo nie za bardzo przepadam za ostrymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń