piątek, 19 lutego 2016

Ekspresowe bułeczki drożdżowe i masło pietruszkowo-czosnkowe

Jeśli tak jak ja lubicie proste i szybkie przepisy, to te bułeczki przypadną Wam do gustu. Uwiniecie się z nimi w pół godziny razem z pieczeniem. Doskonale smakują zarówno z masłem pietruszkowo-czosnkowym, jak i w wersji na słodko z dżemem. 


Składniki:
Bułeczki:
450 g mąki pszennej (typ 650)
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
czarny i biały sezam
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy okrągłe bułeczki- około 16 sztuk. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 15-18 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce lub podajemy jeszcze ciepłe.
Masło pietruszkowo-czosnkowe:
1 kostka masła
1 pęczek pietruszki
3-4 ząbki czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Do miękkiego masła dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy.






1 komentarz:

  1. Bułeczki wyglądają bardzo smacznie, a z takim masłem pewnie są jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń