środa, 3 lutego 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne. 

Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
olej do smażenia
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i  mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, do którego dajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.




3 komentarze:

  1. Smak z dzieciństwa :) Pysznie wychodzą też z bananami.

    OdpowiedzUsuń
  2. racuchy wyglądają super. Ale w przepisie nie ma napisanej ilości jabłek !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje niedopatrzenie, sorki:) Zaraz uzupełnię przepis. Do takiej ilości ciasta trzeba dodać 3-4 średniej wielkości jabłka. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń