poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasteczka owsiane z kokosem

Moje dzieci cieszą się kiedy w wielkim słoju stojącym w kuchni znajdują pyszne ciasteczka, a ja lubię przygotowywać im takie małe, słodkie pyszności, tym bardziej, że poza tym że pyszne, to całkiem zdrowe, bo przygotowane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i niewielką ilością cukru brązowego. Do przygotowania ciasteczek można zaangażować dzieci, wtedy radość będzie jeszcze większa, a dobra zabawa przy tym gwarantowana!


Składniki:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej typ 500
50 g płatków owsianych błyskawicznych
20 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1 jajko
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, 4 łyżki mleka i jajko. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. 








1 komentarz:

  1. Ciasteczka owsiane, to świetna przekąska w pierwszej części dnia :)

    OdpowiedzUsuń