środa, 29 czerwca 2016

Sałatka z młodych ziemniaków

Tak bardzo cieszy mnie lato i dostępność świeżych warzyw i owoców, z których przy niewielkim nakładzie pracy można wyczarować prawdziwe pyszności. To najlepszy czas na lekkie i kolorowe gotowanie. Latem stawiam na proste smaki i taka właśnie jest ta sałatka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad.


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
6 ogórków małosolnych (przepis)
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek dymki ze szczypiorkiem
Sos:
25 ml octu winnego
75 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.






4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, jak znajdę czas to postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń