Sałatka z młodych ziemniaków
Tak bardzo cieszy mnie lato i dostępność świeżych warzyw i owoców, z których przy niewielkim nakładzie pracy można wyczarować prawdziwe pyszności. To najlepszy czas na lekkie i kolorowe gotowanie. Latem stawiam na proste smaki i taka właśnie jest ta sałatka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
6 ogórków małosolnych (przepis)
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek dymki ze szczypiorkiem
Sos:
25 ml octu winnego
75 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kingo i pozdrawiam:)
UsuńWygląda apetycznie, jak znajdę czas to postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Pozdrawiam:)
UsuńRewelacja z każdym kęsem. Zrobiłam już drugi raz, mąż stwierdził że tak dobrej dawno nie jadł
OdpowiedzUsuńPolecam 👍