środa, 22 czerwca 2016

Ogórki małosolne

Kiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis tu.


Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
główka czosnku
liść i korzeń chrzanu
pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi)
1 litr wody
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem z liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę gotujemy z solą, aby sól się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Kiedy woda ostygnie zalewamy nią ogórki i odstawiamy na blat kuchenny, po 2-3 dniach ogórki będą idealne. 



5 komentarzy:

  1. Do podanych przez Ciebie skladnikow dodaje jeszcze liscie debu,liscie porzeczki czerwonej,jedna swieza papryczke chili,oraz troche startego imbiru.Twoje ogorki na pewno smaczniejsze,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem dodaję papryczkę chili, ale nie próbowałam jeszcze imbiru, dodam przy następnej okazji. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ogórki małosolne i kiszone to dodatek, który jak żaden inny kojarzy się z polską kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do przepisu na danie regionalne grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń