Drożdżówki z budyniem i borówkami


Składniki:
220g mleka
40g świeżych drożdży
100g cukru
500g mąki pszennej
80g miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

budyń (przepis poniżej)
borówki

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
60g roztopionego masła
5 łyżek cukru

Przepis na budyń 
(pochodzi ze strony mojewypieki.com)
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
3,5 łyżki cukru
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę.

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem.
Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.
Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.
Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty