środa, 23 października 2013

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. (źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki.


Składniki:
2 kg ziemniaków
200g boczku wędzonego
2 duże cebule
2 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
 
Sos:
150g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę aby ociekły.
W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
 
Sos:
Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz