Leczo z kiełbasą i cukinią
Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych w kociołku, a do takich zalicza się leczo. Wegetarianie lub osoby dbające o linię i poziom cholesterolu mogą je przyrządzić na oleju roślinnym. Klasyczne składniki mojego leczo wzbogaciłam o kiełbasę i cukinię, dzięki czemu stanowi sycące danie jednogarnkowe.
Składniki:
4 czerwone papryki
2 duże cukinie
4 dojrzałe pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
300g kiełbasy jałowcowej
olej lub smalec do smażenia
słodka i ostra papryka w proszku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami. Kiełbasę kroimy w plastry. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Dziękuję za miłe słowa i życzę powodzenia! Pozdrawiam i będę zaglądać na twojego bloga.
OdpowiedzUsuń