Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz:
300g kapusty kiszonej
200g grzybów leśnych
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
Naleśniki:
200g mąki
3 jajka
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
oliwa do smażenia
Panierka:
bułka tarta
jajko
Przygotowanie:
Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.
Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek do barszczu.
Przepyszne.. Zawsze goszczą u mnie na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i z moim ulubionym farszem,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń