Razowe muffinki dyniowe

Prezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!

Składniki na 24 sztuki:
1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów
1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki startej dyni
1 szklanka oleju roślinnego
1/3 szklanki miodu
Przygotowanie:
Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty