czwartek, 3 października 2013

Crumble

...czyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.


Składniki:
(na 4-6 porcji)
1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców
4 łyżki płatków owsianych
 
6 jabłek
1 szklanka borówek lub malin
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i płatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz