Churros z cynamonem
My mamy pączki, Amerykanie donuty, a Hiszpanie- churros. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Jada się je przez cały rok, nie tylko w karnawale. A gdy te smażone w oleju, karbowane paluchy macza się w gęstej czekoladzie, uczta jest iście królewska. Mogą być alternatywą dla pączków i faworków w tłusty czwartek.
Składniki:
50 g masła
250 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
Dodatkowo:
1/2 litra oleju rzepakowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło w rondlu, wsypujemy mąkę i stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta pasta podobna do puree ziemniaczanego.
Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz.
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Komentarze
Prześlij komentarz