Dahl, czyli indyjski gulasz z soczewicy
To idealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej?
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 cm imbiru
puszka pomidorów bez skóry
3 łyżki pasty pomidorowej
1 szklanka soczewicy
100 g mleka kokosowego
szczypta kuminu, ziaren kolendry i cynamonu
2 łyżki oleju
listki świeżej kolendry
Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Mieszamy i uważamy żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawy- kumin, kolendrę i cynamon i podsmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki wraz z płynem oraz pastę pomidorową. Dodajemy soczewicę i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z listkami kolendry i plasterkami chili.
Witam smakowicie to wygląda. Ja do tej pory najbardziej lubiałem gulasz z kartofelkami, a także dobrą surówką. Można jednak powiedzieć, że to już takie trochę oklepane. Ten gulasz wygląda wyśmienicie i pewnie za jakiś czas spróbuję sobie taki zrobić. Pozdrowienia ślę ciepłe jak ten gulasz zaraz po zrobieniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę smakowitości:)
UsuńPrzyznam szczerze, ze nigdy nie słyszałem o takiej potrawie, ale brzmi smakowicie i chyba spróbuje ją przyrządzić ;) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i pozdrawiam:)
UsuńTakie "zawiesiny" z roślin strączkowych długo "trzymają się" w żołądku, przez co dłużej jesteśmy syci. Soczewicy przyznam się, że dotąd nie jadłem, ale "z wyglądu" przypomina groch - a jak ze smakiem? Podoba mi się czas przygotowywania - groch trzeba gotować jednak sporo czasu, a tu raz, dwa i gotowe - idealnie jak nie ma się czasu gotować, a chce się zjeść coś pożywnego :)
OdpowiedzUsuńSoczewica w smaku rzeczywiście trochę przypomina groch. Jej zdecydowaną zaletą jest to, że szybko się gotuje. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Spróbuj i daj znać czy Ci smakowała. Pozdrawiam.
Usuń