wtorek, 10 lutego 2015

Manakisz- arabska pizza z za'atarem

Kontynuuję moją kulinarną podróż  na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co po arabsku oznacza "wytłoczony", "wyrzeźbiony". A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie, jako jeden z elementów mezze, czyli rodzaju śniadania/przystawki składającej się z wielu elementów.  Jest kilka rodzajów pieczywa, dipy, świeże warzywa, oliwki. Wszystko to serwowane w małych naczyniach, razem z aromatycznymi przyprawami. Do najbardziej popularnych elementów mezze należy hummus, baba ghanoush, muhammara, różne rodzaje oliwek, a także bardziej skomplikowane potrawy jak falafel, dolma, fattoush czy tabbouleh.
Manakishe można też przegryzać same. Świetnie smakują świeże, wyjęte prosto z pieca. Pokrojone jak pizza lub zginane na pół, wypchane oliwkami i posmarowane hummusem.




Składniki na 8 placków:
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
7 g drożdży instant
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Dodatkowo:
za'atar (przepis)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie, o średnicy około 18 cm. Następnie palcami uciskamy dołeczki (w miejscu na przyprawy), pomijając brzegi.
Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek, tak aby powstała pasta, którą smarujemy placki, pomijając brzegi.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około 8 minut, brzegi powinny być lekko przyrumienione.



2 komentarze:

  1. A czy mogłabyś wyjaśnić mi czymże jest za'atar i gdzie ewentualnie można go dostać?
    Niestety nie mam styczności z kuchnią Bliskiego Wschodu, a manakisz wygląda bardzo smakowicie. Chętnie bym poszerzył horyzonty kulinarne i mógł je przygotować. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za'atar możesz przygotować sam. Przepis znajdziesz tutaj- http://qchennewariacje.blogspot.com/2015/02/zaatar-i-tydzien-kuchni-bliskiego.html. Możesz też kupić w sklepach z arabską żywnością np. arabskie.pl

      Usuń