czwartek, 12 lutego 2015

Dip z pieczonych buraków z jogurtem greckim i za'atarem

Zdziwisz się, jak znakomicie burak komponuje się z chili i za'atarem. Jego słodycz nabiera tu naprawdę pikantnej nuty i jest idealnie równoważona przez słony kozi ser.



Składniki:
900 g średniej wielkości buraków (po upieczeniu i obraniu powinno zostać 500 g)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
250 g greckiego jogurtu
1 i 1/2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka za'ataru 
sól
Do podania:
2 dymki, drobno posiekane
15 g uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
60 g miękkiego koziego sera, pokruszonego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Myjemy buraki i układamy je w brytfance. Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny, aż będzie można z łatwością wkłuć nóż w środek każdego buraka. Kiedy ostygną obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie buraki, czosnek, chili i jogurt miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy miód, oliwę, za'atar i 1 łyżeczkę soli. Przed podaniem posypujemy dymką, orzechami laskowymi i serem. Podajemy w temperaturze pokojowej.

*Przepis pochodzi z książki kucharskiej Jerozolima Y. Ottolenghi S. Tamimi


3 komentarze:

  1. Dip z buraków? Świetny pomysł! Zastanawiam się nawet nad zrobieniem takiego już wkrótce na jakąś okoliczność. Ale obawiam się, że niestety rodzinka może mieć opory z tym, by tego dipu spróbować. Bo oni przyzwyczaili się już do tradycyjnej wersji buraków z chrzanem lub zasmażanych z papryczką i cebulką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw Marto! Dip jest rewelacyjny i z pewnością twojej rodzince też zasmakuje.

      Usuń