poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pojawia się już w marcu, więc jest pierwszą naturalną nowalijką. Występuje głównie na południu Polski, w górach i dolinach rzek. Czosnek niedźwiedzi, bo o nim mowa, już wieki temu był chętnie wykorzystywany nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również właściwości lecznicze. Swą nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które po wybudzeniu się ze snu zimowego, objadają się zielonymi liśćmi o intensywnym czosnkowym zapachu. Należy pamiętać, że czosnek niedźwiedzi dziko rosnący w Polsce jest pod ochroną, dlatego nie wolno go zrywać w lesie. Jeśli uda Wam się zdobyć tę aromatyczną roślinę, warto przygotować z niej pesto, które później  można wykorzystać jako sos do makaronu lub dodatek do grzanek. Można też na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu.


 Składniki:
pęczek czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Liście czosnku dokładnie myjemy, kroimy i z pozostałymi składnikami wkładamy do naczynia. Miksujemy blenderem. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy więcej oleju i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.



4 komentarze:

  1. Ale chciałabym tego spróbować..ale nie mogę nigdzie trafić na ten czosnek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami pojawia się na straganach, ale można go też zamówić w http://vegepack.pl/539,wyniki-wyszukiwania. Powodzenia w poszukiwaniach:)

      Usuń
  2. Mam nadzieję znaleźć taki pęczek na jakimś targu i przygotować pyszne pesto tak jak Ty.

    OdpowiedzUsuń