czwartek, 2 kwietnia 2015

Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy


Domowe wędliny i pasztety goszczą na naszych stołach zwykle z okazji świąt. Ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne i skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Przekonacie się o tym przygotowując swoją pierwszą domową wędlinę i może nabierzecie ochoty na więcej?
Przepis przygotowałam dla serwisu zPierwszegoTloczenia.pl i Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku kulinarnym wraz z innymi moimi przepisami na potrawy z mięsem.


Lista składników:

1 kg szynki wieprzowej

750 g surowej białej kiełbasy

20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem

sól

Sos:

1 duże żółtko
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki chrzanu
150 ml oleju Kujawskiego z bazylią
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
Opis wykonania:
Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy, aby powstała mięsna masa. Połowę zamarynowanych plastrów szynki rozkładamy na folii spożywczej, aby powstał prostokąt 15x20 cm. Na szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce.
Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.
PORADA: Białą kiełbasę możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz