poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zupa z pieczonych batatow

Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw. To jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam!


 Składniki:
2 bataty
1 czerwona papryka
2 małe cebule
1 główka czosnku
1,5 litra bulionu
sól, pieprz
1 awokado
1 limonka
świeża kolendra
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg) pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane i pokrojone), paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką otartą z limonki. Mieszamy. Gorącą zupę podajemy z zimnym awokado i listkami kolendry. 





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo polecam połączenie batatów z awokado. Jest pyszne. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Na zupę z batatów jeszcze nie wpadłam, chociaż ostatnio to mogłabym je jeść codziennie :) A czy sama zupka jest też tak smaczna jak w wersji z awokado? Niestety ja nie mogę się jakoś przemóc do ponownego skosztowania i polubienia awokado.
    Zastanawiam się czy szło by zrobić zupę z batatów na słodko?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado zdecydowanie urozmaica smak zupy, ale bez niego zupa też dobrze smakuje.

      Usuń