środa, 29 kwietnia 2015

Tabbouleh

Tabbouleh to tradycyjna arabska sałatka,  w której głównym składnikiem jest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie podaje się ją w liściach sałaty rzymskiej. To doskonały dodatek do dań z grilla. Polecam!


 Składniki:
40 g drobnego bulguru
2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g)
1 szalotka, drobno posiekana
3 łyżki soku z cytryny
duży pęczek pietruszki
duży pęczek mięty
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej)
80 ml oliwy dobrej jakości
pestki z owocu granatu
sól, pieprz

W kuchni Bliskiego Wschodu korzysta się z nieskończonej ilości mieszanek przypraw, a każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat, czyli po arabsku  po prostu "przyprawy", jest używany do doprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można przechowywać w zamkniętym pojemniku do ośmiu tygodni.
Baharat 


Składniki:
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 mała laska cynamonu, połamana na kawałki
1/2 łyżeczki całych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki nasion kuminu
1 łyżeczka strączków kardamonu
1/2 gałki muszkatołowej, startej

Wszystkie przyprawy wkładamy do młynka lub moździerza i mielimy na drobny proszek. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.
Przygotowanie tabbouleh:
Bulgur wsypujemy na sitko i płuczemy pod zimną wodą tak długo, aż woda będzie czysta, a większość skrobi zostanie wypłukana. Przekładamy bulgur do miski.
Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z sokiem, który z nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu oraz pieprz i sól do smaku. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę. Podajemy w temperaturze pokojowej.






4 komentarze: