środa, 3 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami

Bardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić na borówki i maliny lub jakikolwiek inne owoce.



Składniki:
200 g mąki pszennej
65 g mielonych migdałów
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml oleju Kujawskiego
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego
1 jabłko, obrane pokrojone w drobną kostkę
6 dużych truskawek, pokrojonych w ćwiartki
2 łodygi rabarbaru, pokrojone
50 g płatków migdałów
2 łyżeczki brązowego cukru
kwiaty czarnego bzu do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do niej mielone migdały, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ekstrakt waniliowy, olej, jajka i jogurt. Wlewamy masę do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu) i pieczemy 50 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy.







Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  




3 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków, a ten dodatek cynamonu na pewno wspaniale podkreślił smak owoców! Uwielbiam ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego bo są o wiele dłużej świeże niż bez niego. A czy jeśli rabarbar i truskawki zamienimy na inne owoce to wtedy też dodajemy o jabłuszko? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłko gwarantuje że ciasto będzie wilgotne. Myślę, że z innymi owocami też będzie ok.

      Usuń
  2. Mmmm , smakowicie! :D
    Zgłoszenie zapisuję i czekam na więcej! :D

    OdpowiedzUsuń