W sobotę 20 czerwca 2015 r. w Centrum Kulinarnym w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska. Organizatorem tego wydarzenia była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Śląskiego Cechu Gastronomii.
Była to już druga edycja konkursu, w którym uczniowie śląskich szkół gastronomicznych prezentowali swoje umiejętności i kreatywność. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu.
Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:)
Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser. Degustacja dań konkursowych była prawdziwą kulinarną ucztą. Zwycięzców konkursu wyłoniła komisja kucharzy, biorąc pod uwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy pod uwagę przy ocenie poszczególnych potraw, to przede wszystkim smak, ale także estetyka i aranżacja dania oraz oryginalność pomysłu i nawiązania do śląskiej tradycji kulinarnej.
Postanowiłyśmy przyznać wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw. I za najlepszą (wg nas, blogerek) uznałyśmy PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez
Dawida Cieślara i
Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.
Zdjęcie: Natalia Rusinowska
Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznałyśmy
Mateuszowi Tomasikowi i
Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu.
Deser, który zachwycił nasze podniebienia przygotowali Dmitri Prtrov i Paulina Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
Zdjęcie: Natalia Rusinowska
Gratulacje i szczere wyrazy uznania należą się także pozostałym uczestnikom: Agnieszce Słota i Laurze Dworniczak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usłogowych w Chorzowie, Patrykowi Popielskiemu i Mateuszowi Ordon z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim oraz Mariuszowi Jasińskiemu i Dorocie Seweryniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Dziękuję Wam wszystkim za dostarczone wrażenia i życzę Wam dalszych sukcesów.
Dodatkowe atrakcje tego dnia zapewnili nam Mistrzowie Kuchni w trakcie pokazów kulinarnych kuchni regionalnej z jagnięciną w roli głównej oraz kuchni myśliwskiej inaczej, dziczyzna z elementami kuchni molekularnej. Jeśli macie ochotę wybrać się do Centrum Kulinarnego w Chorzowie na warsztaty kulinarne to gorąco Wam je polecam, bo naprawdę warto! Centrum oferuje szkolenia z zakresu wszystkich kuchni świata, a także kuchni myśliwskiej oraz molekularnej. Z ofertą szkoleniową Centrum możecie się zapoznać
tutaj.
Naprawdę świetne wydarzenie, idealne wprost dla początkujących kucharzy aby mogli się sprawdzić, ale i też zaistnieć. Te przygotowane potrawy wyglądają naprawdę bardzo pięknie i tak, jakby przygotowali je profesjonalni kucharze z wieloletnim stażem, te kolory wprost cudownie działające na oczy, a jak wiadomo doznania estetyczne też mają znaczenie :)
OdpowiedzUsuń