poniedziałek, 15 czerwca 2015

Polenta z suszonymi pomidorami i ziołami

Polenta to włoska potrawa ludowa przyrządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, a obecnie na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Potocznie zwana mamałygą może nie kojarzyć się najlepiej. Ale jeśli ją odpowiednio potraktujemy, podając ją w ciekawych kombinacjach, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań i zachwyci  nie jednego konesera. Do jej przygotowania potrzeba tylko mąki kukurydzianej, wody, soli i dużo energii do mieszania.



Składniki:
Polenta- przepis podstawowy:
1 szklanka mąki lub kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
sól

Dodatki:
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, pietruszka)
2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu posiekaną dymkę i czosnek, aż staną się szkliste. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidory, kapary i posiekane zioła.

Do gotującej się osolonej wody wsypujemy stopniowo kaszkę lub mąkę kukurydzianą. Musimy przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 8 minut (nie zapominając o mieszaniu), aż masa będzie kleista i gęsta. To moment aby dodać przygotowane dodatki i wymieszać. Kukurydzianą masę wylewamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie, kroimy w trójkąty i obsmażamy na patelni na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz