czwartek, 11 czerwca 2015

Tarta z botwinką i kozim serem

Lekkostrawna i pyszna botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy- silne przeciwutleniacze. Warto ją jeść nie tylko w postaci chłodnika w upalne dni, ale także w innych formach, zwłaszcza w okresie wiosennych przeziębień, bo zawarta w niej betaina pomaga zwalczać infekcje wirusowe. Pomysłów na pyszne, domowe potrawy z botwinką jest bez liku. Na blogu znajdziecie botwinkowe curry (klik), pesto (klik), pierogi (klik), zupę (klik). Teraz przyszedł czas na tartę. Kozi ser ze swoim wyrazistym smakiem to idealne towarzystwo dla delikatnej botwinki. Jeśli za nim nie przepadacie, możecie zastąpić go innym ulubionym serem.


Składniki:
Spód:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżeczki wody

Farsz:
pęczek botwinki
3 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
gałązka tymianku

Polewa:
100 g roladki z koziego sera
100 ml śmietany
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Spód: Łączymy wszystkie składniki (wodę dodajemy na końcu-stopniowo), zagniatamy ciasto, ale niezbyt długo, bo będzie twarde. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia, na to wsypujemy suchą fasolę i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą i wypełniamy farszem.

Farsz: Na maśle podsmażamy pokrojone w plasterki buraczki, cebulę i czosnek. Kiedy lekko zmiękną dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki, tymianek. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy przez 10 minut.

Polewa: Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na tartę wypełnioną farszem. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam botwinkę, w połączeniu z kozim serem to czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu lepszej tarty nie jadłam !! :)

    OdpowiedzUsuń