wtorek, 9 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne i mają bardzo charakterystyczny zapach. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.
Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i  kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, garbniki i sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek. Kwitnące krzaki czarnego bzu możemy teraz spotkać praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście.



Składniki:
około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu
1 kg cukru
1 litr wody
2 cytryny
Przygotowanie:
Kwiaty czarnego bzu wkładamy do dużego słoja. Oglądamy przed włożeniem czy nie ma na nich drobnych robaczków. Cytryny myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do kwiatów.
W garnku gotujemy wodę z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Wlewamy do słoja z kwiatami i cytryną. Kiedy syrop przestygnie wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Syrop można przelać do butelek i przechowywać w lodówce lub zagotować, przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować.









5 komentarzy:

  1. Twoje teksty są naprawdę swietne, bardzo lubie je czytac :) Samego Twojego bloga sledze wzglednie od niedawna, ale szczerze Ci powiem, ze rzadko kto umie tak swietnie pisac :) Naprawdę... :) Juz teraz z nieskrywana niecierpliwoscia czekam na kolejny wpis, mam nadzieje, ze niedlugo ujrzy on swiatlo dzienne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze takie soczki robiła, jeszcze robiła z owocu czarnego bzu. Pychotka,zimą na przeziębienie z herbatka mniam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A latem polecam do lemoniady!

      Usuń
    2. A jak uniknąć cukru w takich przepisach?

      Usuń
    3. Można eksperymentować ze stewią.

      Usuń