Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym
Zaskakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam!
Składniki:
pęczek młodych marchewek
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
sól
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
taka pieczona młoda marchewka to po prostu niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńWygląda na smaczną przekąskę. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewki! Dlatego na pewno wypróbuję ten przepis, bo jest po prostu mega ciekawy, nigdy bym na to nie wpadł żeby w ten sposób przyrządzić marchewki. Bardzo ciekawe połączenie smakowe, bo jest tu i słodko (dzięki syropowi klonowe), ale i ostro (dzięki imbirowi). Nie mówiąc już o tym, że te marchewki wyglądają po prostu pięknie.
OdpowiedzUsuń