środa, 17 czerwca 2015

Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym

Zaskakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam!



Składniki:
pęczek młodych marchewek
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
sól
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. 
Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.











3 komentarze:

  1. taka pieczona młoda marchewka to po prostu niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na smaczną przekąskę. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam marchewki! Dlatego na pewno wypróbuję ten przepis, bo jest po prostu mega ciekawy, nigdy bym na to nie wpadł żeby w ten sposób przyrządzić marchewki. Bardzo ciekawe połączenie smakowe, bo jest tu i słodko (dzięki syropowi klonowe), ale i ostro (dzięki imbirowi). Nie mówiąc już o tym, że te marchewki wyglądają po prostu pięknie.

    OdpowiedzUsuń