Cake pops z masłem orzechowym

Koniec roku zawsze skłania do podsumowań i refleksji nad tym, co nam się udało, a co nie. Rok 2015 był dla mnie bardzo ciekawy, odkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami.

Z Nowym Rokiem rodzą się nowe nadzieje, plany i postanowienia. Zobaczymy co przyniesie nam 2016. Życzę Wam aby był dla Was dobry, aby udało się Wam zrealizować wszystkie plany i postanowienia, a niespodzianki które przyniesie, żeby zawsze były miłe. Wszystkiego dobrego! 

Przyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. 




 Składniki:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik)
120 g serka mascarpone
80 g masła orzechowego
2 łyżki płynnego miodu
200 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
wiórki kokosowe
patyki do lizaków
Przygotowanie:
Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.
Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.
Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1 łyżkę oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami do góry i schładzamy kolejne 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, ponownie ją roztapiamy. Wyjmujemy cake pops z zamrażalki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż ocieknie jej nadmiar i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub wkładamy do szklanki wypełnionej solą gruboziarnistą . Przechowujemy w lodówce.





Komentarze

  1. Wspanialy i malowniczy sposob na wykorzystanie zalegajacego ciasta...
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne na karnawałowe przyjęcie :) juz nie moge się doczekać kiedy je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty