piątek, 18 marca 2016

Ajerkoniak - domowy likier jajeczny

Domowy ajerkoniak to alkoholowy smakołyk, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć w swojej lodówce. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)




 Składniki:
6 żółtek
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru
1 laska wanilii
200 ml wódki
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane z wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.







1 komentarz:

  1. Zachęcające fotki, a sam likier prezentuje się bardzo subtelnie : ) Taki domowy alkohol to świetna sprawa, zwłaszcza jako świąteczny dodatek do lodów czy innych deserów. Osobiście nie znam nikogo, kto nie lubiłby ajerkoniaku, choć niektórym może przeszkadzać jego gęsta konsystencja i słodki smak. Osoby, które boją się wykorzystywać surowe jaja, mogą posłużyć się przepisem na eggnog z cynamonem i gałką muszkatołową, w którym jaja są podgrzewane do bezpiecznej temperatury. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń