poniedziałek, 21 marca 2016

Babka jogurtowa

Babka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis), która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Prosta i szybka, ze składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką.


 Składniki:
4 jajka
100 g cukru
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
50 g masła
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Robimy polewę: czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej, mieszamy. Czekoladową polewą oblewamy wystudzoną babkę.







2 komentarze:

  1. Zawita u mnie na stole świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam! Wesołych Świąt!

      Usuń