środa, 30 marca 2016

Smoothie z jarmużem, jabłkiem i pomarańczą

Nadejście upragnionej wiosny to dobry czas na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, oczyszczenie organizmu z toksyn oraz powrót do dobrej formy. Pomocny w tym będzie tzw. "superfoods", czyli pokarm tak napakowany składnikami odżywczymi, antyoksydantami, chlorofilem, witaminami, minerałami, proteinami i enzymami, że poprawia stan i wydolność naszych organizmów niemalże z dnia na dzień. Chodzi o dostarczenie organizmowi posiłków, które go odżywią, zregenerują, poprawią jego odporność, dodadzą energii, a jednocześnie zostaną szybko i łatwo strawione. Nie chodzi przy tym o to, by radykalnie rezygnować z żywieniowych przyzwyczajeń i zacząć się odżywiać wyłącznie superfoods. Superdieta to dieta dobrze zbalansowana, w której super żywność zajmuje ważne, ale nie jedyne miejsce. Na początek dobrze jest włączyć przynajmniej jeden super posiłek do codziennego menu. Lista superfoods obejmuje kilkadziesiąt pozycji. Wśród nich są między innymi: komosa ryżowa, zielony jęczmień, chlorella i spirulina (będące składnikami alg), jarmuż, kiełki. Ale też produkty bardziej pospolite, takie jak jabłka, czosnek, szpinak, brokuły, kasza jaglana, natka pietruszki czy siemię lniane. Gdy pojawią się w waszej diecie, zrozumiecie sens powiedzenia, że nie wystarczy jeść, należy się odżywiać. Przesilenie wiosenne wpędziło mnie w infekcję, z którą zmagałam się prawie przez trzy tygodnie. Wiosenne osłabienie mam już na szczęście za sobą, a zielone koktajle z "superfoods"przywróciły mi energię i dobre samopoczucie. Dzielę się więc z Wami przepisem na koktajl, w którym znalazło się kilka składników z listy superfoods. Napijcie się ze mną na zdrowie i pięknej wiosny Wam życzę!



Składniki:
1 garść jarmużu
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
1/2 szklanki wody
3 łyżeczki sproszkowanej młodej pszenicy, młodego jęczmienia, spiruliny i chlorelli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Wypijamy zaraz po przygotowaniu.


1 komentarz: