czwartek, 10 marca 2016

Pierogi ruskie ze szpinakiem

Sztuka kulinarna polega na poznawaniu tradycyjnych potraw i sposobów gotowania z różnych zakątków świata. Podążając logicznym tokiem myślenia, nazwa potrawy, poza składnikami z których została przygotowana, powinna mówić nam również nieco o swoim pochodzeniu. Ale w tym przypadku logika wielokrotnie nas zawiedzie, gdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze.


Składniki:
Ciasto na pierogi:
600 g mąki pszennej typ 500
400 ml gorącej wody

Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu
1 cebula
200 g mrożonego szpinaku
1 łyżka oleju
1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Farsz: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy rozgnieciony twaróg. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle i oleju, a następnie dodajemy do farszu. Szpinak dusimy w garnku aby się rozmroził, następnie dodajemy do farszu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Wyjmujemy łyżką cedzakową około 2-3 minuty po wypłynięciu.

Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle i oleju. Kiedy się przyrumieni doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką.











1 komentarz: