Ekspresowy domowy majonez

Jeśli myślicie, że przygotowanie domowego majonezu to prawdziwe wyzwanie, to się z Wami nie zgodzę. Przygotowanie tego majonezu zajmuje najwyżej 2 minuty. Smakiem bije na głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki  jarzynowej lub wielkanocnego jajka.



Do przygotowania majonezu potrzebne będą:
*blender ręczny
*wysoki pojemnik np. słoik

Składniki:
1 jajko
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
pieprz
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażalki (ważne!).
Do pojemnika wbijamy całe jajko, wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól i pieprz oraz dodajemy musztardę. Teraz będzie potrzebny blender (jeśli nie możesz znaleźć końcówki, sprawdź w zamrażalce;) Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w pojemniku, musi dotykać dna. Włączamy blender i przez kilka pierwszych sekund absolutnie nim nie ruszamy- musi dotykać dna do momentu, aż składniki na dnie uzyskają kolor i konsystencję gęstego majonezu. Od tego momentu podnosimy delikatnie końcówkę blendera, aż wszystkie składniki połączą się i uzyskamy gęsty majonez. Gotowe!





Komentarze

  1. ech, zawsze jak robię majonez to się zważy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz robiła ten majonez, porządnie schłodzisz końcówkę blendera, to gwarantuję ci że się uda.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty