środa, 23 marca 2016

Ekspresowy domowy majonez

Jeśli myślicie, że przygotowanie domowego majonezu to prawdziwe wyzwanie, to się z Wami nie zgodzę. Przygotowanie tego majonezu zajmuje najwyżej 2 minuty. Smakiem bije na głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki  jarzynowej lub wielkanocnego jajka.



Do przygotowania majonezu potrzebne będą:
*blender ręczny
*wysoki pojemnik np. słoik

Składniki:
1 jajko
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
pieprz
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażalki (ważne!).
Do pojemnika wbijamy całe jajko, wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól i pieprz oraz dodajemy musztardę. Teraz będzie potrzebny blender (jeśli nie możesz znaleźć końcówki, sprawdź w zamrażalce;) Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w pojemniku, musi dotykać dna. Włączamy blender i przez kilka pierwszych sekund absolutnie nim nie ruszamy- musi dotykać dna do momentu, aż składniki na dnie uzyskają kolor i konsystencję gęstego majonezu. Od tego momentu podnosimy delikatnie końcówkę blendera, aż wszystkie składniki połączą się i uzyskamy gęsty majonez. Gotowe!





2 komentarze:

  1. ech, zawsze jak robię majonez to się zważy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz robiła ten majonez, porządnie schłodzisz końcówkę blendera, to gwarantuję ci że się uda.

      Usuń